Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Akıllı Eşyalar ve Yeni Müşteri Deneyimi

Bilgisayarlar ve İnternet yakında yok olacak. Hem her yerde hem de hiçbir yerde olacaklar. Nasıl mı? Tıpkı elektrik gibi, tıpkı kitaplar gibi sıradanlaşacaklar. Gündemimizden çıkıp duvarların arkasına, pamuk ipliklerin arasında kaybolacaklar. Bazısı sadece havadaki ne oranını ölçerken, bazısının görevi terimizi devamlı olarak analiz ederek olası hastalıkları önceden tahmin etmek olacak. Giydiğimiz kıyafetten su içtiğimiz bardağa kadar gündelik hayatta kullanılan tüm araç ve gereçler sahip oldukları çipler sayesinde ağa bağlanacak ve veri aktarımı yapacak. Trafikte araçlar yoldaki diğer araçlarla iletişim kuracak, bu araçların bir çoğu da içindeki yolcular güven içinde seyahat ederken bilgisayar tarafından kontrol ediliyor olacak. Tüm bu gelişmelerin hepsi uzak gelecekte değil, bir çoğu şuan gerçekleşti bile. Artık yeni müşteri deneyimi çağındayız.

Markalar açısından bakıldığında bu yeni dönemde müşterilerine yönelik daha önce hiç olmayan alanlarda veriler elde etme imkanı doğuyor. Büyük veri olarak adlandırdığımız bu veri yağmuru doğru analiz edilerek, daha önce örnek üzerinden tahmin üzerine kurulu pek çok varsayımlar yerine artık gerçek müşterilerin anlık verileri ile şekillendirilebilecek. Bir gıda markası müşterimin bugün rejimde olup olmadığını ve rejimine ne kadar uyduğu bilgisini doğru analiz edip o anki paylaşımlarından müşterisinin ruh haline uygun bir ürün hakkında kampanya düzenleyebilecek. Bir içecek firması spor sonrasında kişinin beğenilerini de değerlendirip anlık olarak bir ürününü önerip en yakın satın alacağı noktanın koordinatlarını da cep telefonuna gönderiyor olacak.

Tüketici açısından bakıldığında ise gizlilik ve kişisel mahremiyet kavramları çok daha önem kazanmaya başlıyor. Bugün pazarlama veya süreçleri kolaylaştırmak için yapılmış basit bir mobil uygulama ile bile müşterinin gün içindeki konumuna, nerede ne kadar vakit harcadığına, fotoğraf galerisine, tüketim ve ödeme alışkanlıklarına, içinde bulunduğu ruh haline, attığı adımdan yediği yemeğe kadar pek çok konuda veri toplanabiliyor. Yakın gelecekte bu kadar veri paylaşmaktan sıkılan tüketiciler arasında anonim hareket etme hareketleri ortaya çıksa bile büyük çoğunluk bilgilerini bilinçli veya bilinçsiz şekilde paylaşmaktan şikayetçi değil.

Günümüzde popüler olan akıllı saatler ile giyilebilir teknolojiler konusuna ısınmaya başlayan tüketici, yakın dönemde içine çip ve devreler entegre edilmiş kıyafetleri de kullanmaya başladı. Otomobil firmaları bir yandan sürücüsüz araçlar için çalışmalarını başlatırken diğer yandan birbirleri ile iletişim kuran araçlar trafikte görülmeye başlandı. Cebimizdeki cihazlar barometre dahil pek çok sensör içeriyor. Google özellikle sağlık alanında kullanılması planlanan akıllı lensler konusunda ilaç firmaları ile birlikte çalışmalarını sürdürüyor. Bundan sonraki adım ise çip ve sensör maliyetleri çok daha ucuzladığında kullan-at ürünlere de entegre etmek. Tüm bu yaygınlaşma ve üretilen verinin bulutta toplanarak analiz edilmesi ile dijital devrim gerçekleşmiş ve hem tüketim ve de üretici tarafında çok farklı ilişki başlamış olacak.

Hayatımıza yer alacak cihazlara kısaca gör atacak olursak;

Akıllı Saatler – Apple Watch
Sahip olduğu özelliklerin tamamı ve program geliştiricilerin bunları nasıl yorumlayacağı tam olarak ortaya çıkmamış olsa da Apple Watch yakın dönemde milyonlar kişinin kolunda tüm günlük hareketlerini ölçmede, tansiyonlarını devamlı olarak kontrol etmede yardımcı olmaya başladı. Sağlık alanında faaliyet gösteren firmalar için en önemli mecralardan biri olmaya aday. Sadece sağlık da değil, yakında hayatımızda dijitalleşen her aleti kontrol etmeye şimdiden aday.

yeni müşteri deneyimi apple watch ve diğer akıllı saatler

Akıllı Elbiseler – Om Signal
OM Signal tasarladığı kıyafetler tüm aile bireylerinin sağlık durumunu anlık olarak takip edip olası bir aksi durumda diğer aile bireylerine bir uygulama ile haber verebiliyor. Stresli bir toplantıda eşinizden rahatlatıcı bir mesaj veya ani sağlık sorunu durumunda acil servise cihazın haber vermesi gibi durumlarda çözüm sunuyor.

yeni müşteri deneyimi ve sağlık uygulamaları, akıllı kıyafetler ve sağlık entegrasyonu hizmeti de verecek

Akıllı Ayakkabılar
Dominic Wilcox tarafından yakın dönemde tanıtılan ayakkabılar içinde bulundurduğu GPS sayesinde artık sizi istediğiniz yere götürecek. Dönmeniz gereken bir noktaya geldiğinizde titreşim ile sizi uyaran ayakkabılar ile artık kaybolmaya son.

yeni müşteri deneyimi ile ayakkabılar GPS özelliği ile gittiğiniz yeri gösterecek.

Akıllanan Araçlar – Volvo
Volvo geliştirdiği sistem ile yakın gelecekte araçlar yolda karşılaştıkları bir problemi karşıdan gelmekte olan başka bir araca haber verebilecek. Yolda buzlanma varsa arkadan gelen aracı uyardığı gibi en yakın kar temizleme aracına da durumu ileterek anında aksiyon alınmasını sağlayacak. Aynı zamanda araçlar birbirleri ile iletişime geçerek kullanıcılarının dikkatsizlikleri sonucu kaza olasılığını sıfıra indirmeyi planlıyor.

yeni müşteri deneyimi ile volvo connected cloud güvenlik  özelliği standart hale gelecek.

Yakın gelecekte değil, artık günümüzde kullandığımız tüm araç gereçler akıllanmaya başladı diğer yandan. Bugüne kadar üretilmemiş kadar çok veri her gün katlanan miktarlarda üretilmeye başladı. Sonraki adım ise Büyük Veri analizleri ve daha doğru hedefleme. Tüketiciler için ise tüm çıplaklığı ile ortaya çıkan tüketim alışkanlıkları ve özel hayatları (eğer hala öyle bir kavramdan bahsedebilirsek).

Onlarca yıllardır vaat edilen gelecek geldi.

Peki bundan sonra ne olacak?

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.