Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Dijital Çağ’da Girişimcilik 4 – Okunması Gereken 12 Kitap

Girişimci’nin yapması gereken nedir sorusuna verilecek tek cevap; devamlı, durmadan, yılmadan kendini her açıdan beslemek, geliştirmek denilebilir. Bu yüzden tecrübe sahibi girişimciler ile konuşmalı, dünya üzerindeki gelişmeleri takip etmeli, konferanslara katılmalı ve boş kaldığı her saniye bir şeyler okumalıdır. Dijital Çağ’da girişimcilik kendini geliştirmeyi zorunlu kılıyor. Bununla birlikte girişimcilik her açıdan daha fazla çalışmayı gerektirir. Bunu da özellikle yeni mezun olup girişimciliğin profesyonel hayattan daha rahat bir iş (!) olacağını hayal eden arkadaşlara not olarak düşmüş olalım.

Daha önce “Dijital Çağ’da Girişimcilik giriş, Silikon Vadisi ve ekosistemi ve izlenmesi gereken filmler listesi” ile başladığımız seriye günümüzde girişimcilerin mutlaka okuması gereken kitaplar listesi ile devam ediyoruz. Bu kitapları ister gelişmiş cihazlarınızdan, ister akıllı saatlerinizden isterseniz sahaflardan bulduğunuz yıpranmış kopyalarından olsun bir şekilde okuyun. Hem yeni çağ’ın ekonomi ve ekosistemi hakkında hem de girişicilik yolunda karşılaşacağınız fırsat ve tehlikeler hakkında önemli bir bilgi havuzuna sahip olacaksınız.

Burada yer almayan kitaplar konusunda yorum bölümünde katkıda bulunursanız girişimcilik için güncel bir okuma listesi tutmuş oluruz. Şimdi çaylar, kahveler demlensin ve okumaya başlama zamanı.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - Geleceği Üretenler - makers

1.Geleceği Üretenler – Chris Anderson

Yeni Medya kitaplığında da yer verdiğimiz Chris Anderson yeni çağın ekonomisi ve ekosistemi üzerine en çok kafa yoran uzmanlardan biri ve eski Wired genel yayın yönetmeni. Makers hareketi üzerine el kitanı niteliğindeki bu eseri yeni dijital çağda Makers hareketi ve ekonomik dönüşümü anlamak için bir rehber olarak kullanabilirsiniz. Makers hareketi konusunda daha fazla bilgi almak için Makers Türkiye ekibi ile iletişime geçebilir, etkinliklerine katılabilirsiniz.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - Uzun Kuyruk - Yeni Medya kitaplığı

2. Uzun Kuyruk – Chris Anderson

Uzun Kuyruk teorisi modern internet ekosistemi ve e-ticaretin en önemli teorilerinden birini oluşturmakta ve güncelliğini korumaktadır. Günümüzde online perakende ticaret modelinin de temelini oluşturan Uzun Kuyruk teorisi ile e-ticaret girişiminiz için önemli fikirler edinecesiniz. Chris Andersen’in bu eserini Sky Library‘den ücretsiz olarak okuyabilirsiniz.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - Bedava - Yeni Medya kitaplığı

3. Bedava – Chris Anderson

Bedava’da Chris Andersen freemium modeli ve internet ekonomisi ve eticaret modellerine etkisi üzerine detaylı örnekler sunuyor. Neden ürün ve hizmetlerimizi bedava’ya satarak daha çok kazanırız sorusunu yanıtlıyor.  Chris Andersen’in bu eserini Sky Library‘den ücretsiz olarak okuyabilirsiniz.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - Girişimcilik 101

4. Dijital Girişimcilik 101 – Serkan Ünsal

Serkan Ünsal girişimcilik üzerine en çok kafa yorup deneyimlerini yazılı olarak sunan girişimcilerin başında geliyor. Dijital Girimcilik 101 ve diğer eserleri BKM sponsorluğunda ücretsiz olarak sunuluyor.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - Silikon Vadisi ve girişimcilik

5. Silikon Vadisi ve Girişimcilik

Serkan Ünsal‘ın Silikon Vadisi deneyimlerini ücretsiz okuyabileceğiniz kitabı indirmek için tıklayın.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - Dijital girşimcilik Rehberi

6. Dijital Girişimcilik Rehberi

Dijital Girişimcilik rehberi ile girişimcilik ekosistemi, yatırımcı, yatırım almak nedir? Tohum, VC yatırımları ve girişiminizin kontrolünü kaybetmenize sebep olacak tüm kavramları bulabilirsiniz. Kitap yine BKM sponsorluğunda ücretsiz  olarak sunulmuş.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - girişimcinin el kitabı

7. Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcinin El kitabı – Guy Kawasaki

Guy Kawasaki, Steve Jobs ile uzun yıllar birlikte çalıştıktan sonra kendi yatırım ve danışmanlık işlerine devam etmiş ve bugüne kadar girişimcilik üzerine önemli eserler vermiştir. Girişimcinin El Kitabı ile Guy Kawasaki bir girişimcinin nelere hazırlıklı olması gerektiğinin listesinin veriyor. Bugünlerde eserini güncelleyerek tekrar bastı. En kısa zamanda Türkiye’de de Türkçe yayınlası dileği ile.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - Sil Baştan

8. Sil Baştan – David H. Hansson, Josan Fried

Basecamp programını kullanmıyorsanız girişimci olarak işiniz çok zor. Basecamp kurucuları Sil Baştan’da girişimcilik, ürün geliştirme ve program yazma üzerine nasıl ezber bozduklarını anlatıyor. Girişimciliğe ve iş geliştirmeye bakış açınızı sil baştan değiştirecek bir kitap.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - kaldıraç Etkisi

9. Kaldıraç Etkisi – Ekim Nazım Kaya

Ekim Nazım Kaya, Kaldıraç Etkisi’nde Türkiye’nin önde gelen girişimcileri ile yaptığı röportajlar ile yaşanmışlıklar ve deneyimler üzerine önemli bir eseri girişimcilerin istifadesine sundu.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - İş Modeli Üretimi

10. İş Modeli Üretimi – Yves Pigneur, Alexander Osterwalder

Modern Çağ’da iş modeli nasıl üretilir? Çizgi ve grafiklerle zenginleştirilmiş bu kitap ile girişiminizin en önemli noktası, iş modelini kurgulamada yardımcı olacak kavram ve modelleri inceliyor.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - Girişimcinin el kitabı

11. Girişimcinin El Kitabı – Steve Blank, Bob Dorf

Steve Blank ve Bob Dorf adım adım şirket kurma yolunda faydalı bilgileri paylaşıyor.

Dijital Çağ'da Girişimcilik 4 - Okunması Gereken 12 Kitap - Girişimciliğin altın Kuralları

12. Girişimcililğin Altın Kuralları – Ertuğrul Belen

Ertuğrul Belen ve Taylan Demirkaya 30 uzmandan 300 öneri ile girişimciler için özet bir öneri sözlüğü oluşturmuş. Buradaki bazı öğtler belki de milyonlar kaybedilerek kazanılmış bir deneyimi anlatıyordur. Kim bilir…

Kitaplar yüzyıllardır olduğu gibi yine en önemli yol gösterici olmaya devam ediyor. İster kağıda basılsın, ister piksellerde hayat bulsun.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

3 Comments
  • kurumsal web tasarım

    26 Eylül 2016 at 10:17

    Bu konudaki fikrim girişimci olmak isteyenler için gerçekten güzel kitaplar okunmalarını tavsiye ederim

  • Web Tasarım istanbul

    11 Şubat 2017 at 21:53

    Çok güzel bir kitap okumayan herkese tavsiye ederim

  • Notebook yedek parça

    11 Şubat 2017 at 21:53

    Bu kitapları online alabileceğimiz bir site var mı?

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.