1 Milyar Yeni Umut – Herkese İnternet
Google’ın Project Loon ismini verdiği ve atmosferde dolaşacak balonlarla internet erişimi sağlama veya Facebook’un günlerce inmeden dolaşacak drone’lar ile Dünya’nın farklı coğrafyalarına interneti götürme projelerini anlatan bir haberle mutlaka karşılaşmışsınızdır. Peki tüm bu çaba neden? Herkese internet ulaştırmak için…
Cisco’nun tahminlerine göre internet, çok değil 5 yıl sonra yepyeni 1 milyar kullanıcıya kavuşacak. Toplam internet nüfusu 2004’te 2,8 Milyar iken 2019 yılında 3,9 Milyara ulaşmış olacak. 1 milyar yeni kullanıcı hergün yeni paylaşımlar yapacak, alışveriş yapmaya başlayacak, videoları izleyecek, kendi videolarını çekecek. Bu yeni kullanıcıların gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerden değil çoğunlukla Asya’nın ve Afrika’nın fakir bölgelerinden gelmesi bekleniyor. Eğitim, sağlık ve kazanç alanında dünya ekonomisinden yeteri kadar adil pay alamayan bu 1 milyar kişinin ve çevrelerinin hayatı muhtemelen hiç olmadığı kadar değişecek.
İnternetin yapısı gereği kocaman, eşsiz ve adil bir kütüphane olması bu gelişmemiş toplumlardaki kullanıcılar için çok büyük fırsatlar barındırıyor. Facebook ve Google gibi servisler ve Dünya’nın bilgisini taramak için ağzı açık bekleyen NSA gibi kurumlar için daha fazla veri, daha fazla tık, daha fazla reklam geliri anlamına gelse de Afrika’nın ortalarında bir köyde Open Course programından aldığı dersler ile oyun geliştiren bir liseli için global anlamda popüler olma ve makus talihini yenerek görece zengin bir konuma gelme potansiyelini düşünmek bile umut veriyor insana.
Yeni medya olarak adlandırdığımız ekosistemin temel özelliklerinden olan zaman mekandan bağımsız, etkileşimli ve sanal olması internet dünyası ile yeni tanışan ve çoğunlukla bugüne kadar çok da pay alamadıkları global gelirden biraz daha pay alabilmeleri, daha kaliteli bir yaşam standardı ve daha iyi bir eğitim yolunda ilerlemeleri için büyük fırsat.
Zaman-mekan kavramından bağımsız olması pek çok konuda Silikon Vadisi civarında üniversite okuyan bir öğrenci ile meraklı bir asyalıyı eşit şartlarda bilgiye erişim imkanı sunuyor. Sermaye ve teknik altyapı konusunda bazı eşitsizlikler var gibi görünse de sıfıra yaklaşan maliyetleri ile bulut servisleri ve crowdfunding servisleri ile hem teknik altyapı hem de maliyet sorunu halledilebilir. Önemli olan hayal kurabilmek. Peki bu yeni 1 milyar kullanıcı ne kadar hayal kurabilecek? 2 milyar kullanıcılı bir Facebook mu göreceğiz yoksa yepyeni servisler ile bambaşka deneyimler mi yaşayacağız? Hep birlikte göreceğiz.
Kamil Mehmet Özkan
No Comments