Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

1 Milyar Yeni Umut – Herkese İnternet

Google’ın Project Loon ismini verdiği ve atmosferde dolaşacak balonlarla internet erişimi sağlama veya Facebook’un günlerce inmeden dolaşacak drone’lar ile Dünya’nın farklı coğrafyalarına interneti götürme projelerini anlatan bir haberle mutlaka karşılaşmışsınızdır. Peki tüm bu çaba neden? Herkese internet ulaştırmak için…

Cisco’nun tahminlerine göre internet, çok değil 5 yıl sonra yepyeni 1 milyar kullanıcıya kavuşacak. Toplam internet nüfusu 2004’te 2,8 Milyar iken 2019 yılında 3,9 Milyara ulaşmış olacak. 1 milyar yeni kullanıcı hergün yeni paylaşımlar yapacak, alışveriş yapmaya başlayacak, videoları izleyecek, kendi videolarını çekecek. Bu yeni kullanıcıların gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerden değil çoğunlukla Asya’nın ve Afrika’nın fakir bölgelerinden gelmesi bekleniyor. Eğitim, sağlık ve kazanç alanında dünya ekonomisinden yeteri kadar adil pay alamayan bu 1 milyar kişinin ve çevrelerinin hayatı muhtemelen hiç olmadığı kadar değişecek.

herkese internet
İnternetin yapısı gereği kocaman, eşsiz ve adil bir kütüphane olması bu gelişmemiş toplumlardaki kullanıcılar için çok büyük fırsatlar barındırıyor. Facebook ve Google gibi servisler ve Dünya’nın bilgisini taramak için ağzı açık bekleyen NSA gibi kurumlar için daha fazla veri, daha fazla tık, daha fazla reklam geliri anlamına gelse de Afrika’nın ortalarında bir köyde Open Course programından aldığı dersler ile oyun geliştiren bir liseli için global anlamda popüler olma ve makus talihini yenerek görece zengin bir konuma gelme potansiyelini düşünmek bile umut veriyor insana.

Yeni medya olarak adlandırdığımız ekosistemin temel özelliklerinden olan zaman mekandan bağımsız, etkileşimli ve sanal olması internet dünyası ile yeni tanışan ve çoğunlukla bugüne kadar çok da pay alamadıkları global gelirden biraz daha pay alabilmeleri, daha kaliteli bir yaşam standardı ve daha iyi bir eğitim yolunda ilerlemeleri için büyük fırsat.

Zaman-mekan kavramından bağımsız olması pek çok konuda Silikon Vadisi civarında üniversite okuyan bir öğrenci ile meraklı bir asyalıyı eşit şartlarda bilgiye erişim imkanı sunuyor. Sermaye ve teknik altyapı konusunda bazı eşitsizlikler var gibi görünse de sıfıra yaklaşan maliyetleri ile bulut servisleri ve crowdfunding servisleri ile hem teknik altyapı hem de maliyet sorunu halledilebilir. Önemli olan hayal kurabilmek. Peki bu yeni 1 milyar kullanıcı ne kadar hayal kurabilecek? 2 milyar kullanıcılı bir Facebook mu göreceğiz yoksa yepyeni servisler ile bambaşka deneyimler mi yaşayacağız? Hep birlikte göreceğiz.

Kamil Mehmet Özkan

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.