Suç Dünyasının Dijital Dönüşümü
Hollywood aksiyon filmlerinin vazgeçilmez senaryolarından olan bilim insanlarının bulduğu faydalı bir teknolojinin silah haline getirilmesi ve karizmatik ajanların bu silahı etkisiz hale getirmesine film izlemeyi seven herkes aşinadır. Gerçek dünyada da ileri teknolojik ürünleri (genelde askeri amaçlarla icat edildiği için) ilk zamanlarında suç örgütleri tarafından aktif olarak kullanır. Her zaman bir kaçış noktası arayan suçlulara en büyük yol göstericilerden biri olmuştur teknoloji.
DARPA’nın yaptığı ve Koreli bir firmanın kazandığı robot yarışması ileride ne tür suç şekillerine gebe olacak hep birlikte göreceğiz. İyi amaçlarla tasarlanmış ve felaketlerden başarı ile kurtulmayı başarmış robot kim bilir belki de ABD – Meksika sınırında uyuşturucu kaçakçılığı için kullanılacak yasadığı örgütlerce. Yine bu düşünceler ile Wired okuyarak Boğaziçi köprüsünün akşam trafiğinde yavaş yavaş geçen serviste dijital dönüşümün suçluları da dönüştürdüğü düşünceleri ile birbiri ile alakasız ama alt alta koyduğumuzda bir yerlerde birleşen aşağıdaki haberleri aklıma getirdi.
Geçtiğimiz yıl Meksika kartelinin kendilerini şikayet eden bir tweet üzerine katlettikleri Felina isimli kadın mesela. Uyuşturucu kartellerinin hergün hayatı kabusa çevirdiği Meksiko şehri banliyölerinde kedi kadın avatarlı ve kendine Felina adın veren bir kadın muhbir Tamaulipas’taki yerel çetelere karşı cesaret adlı ve 100.000 takipçili bir hesaptan tweet atıp çatışmaları haber veriyordu. Çete liderleri teknoloji ile yakından ilgili olacak ki tweet’lere çok kızıp Valor por Tamaulipas (Tamaupalis için Cesaret) grubu yöneticilerinin kellesine 48.000$’lık ödül koyar. @Miut3 ismi ile gelişmelerden haber veren Felina’nın hesabından en son 16 Ekim’de “ #reynosafollow FRIENDS AND FAMILY, MY REAL NAME IS MARÍA DEL ROSARIO FUENTES RUBIO. I AM A PHYSICIAN. TODAY MY LIFE HAS COME TO AN END.” postu çıktı. Kısaca katil ailesi ve sevenleri için Maria Del Rosairo Funtes Rubio’nun sonu gelmiş demekti. Suç örgütleri Twitter’dan iz sürerek kontrol edemedikleri haber kaynağı olan Twitter hesabının kurucusunu infaz ettiler. Geleneksel medya’ya gelince, karteller zaten yıllardır yerel haber kaynaklarını baskı ve kontrol altına aldıkları için bir tehdit olarak görmüyorlar.
Bir diğer haber 29 Mayıs tarihinde The Economist haberinde yer alıyordu. Dark web’in popüler adreslerinde Silk Road 2.0 FBI’ın şaşalı bir operasyonu sonucu kapatılmış ve kurucusu olduğu iddia edilen Ross Ulbricht ömür boyu hapse mahkum edildi. Dark web nedir ? Hatırlanacağı üzere dark web sitelerinde uyuşturucu ve silah ticaretinde kullanıldığı iddia edildiği için Bitcoin’de bir ara kara propagandanın kurbanı olmuştu. Oldukça pratik ve devrimci bir para birimi olduğu için kullanılmış olabilir. Ancak konumuza dönece olursak Silk Road 2.0’ın kapatılmış olması ilk zamanlarda yasadışı pazarı küçültse de yaklaşık 9 ay sonra yasadışı uyuşturucu ve diğer ürünlerin toplam pazarı yine aynı büyüklüğe erişmiş durumda. FBI operasyonu Silk Road 2.0’ın rakipleri olan Evolution, Agora ve Nucleus’a yaramış görünüyor.
Yasadışı ticaret ve suçlululara yönelik operasyonlar tabi ki devam etmeli. Ama diğer taraftan suçlular da dijital dönüşümün nimetlerinden fazlasıyla yararlanıyor. Yine bugünlerde ABD istihbarat birimlerine yönelik yapılmış hacking saldırısı bunun en büyük kanıtlarından. [1], [2] Eşlerinden ve çocuklarından yıllardır gizli görevlerini saklayan ajanların isimleri web’de bir yerlerde listeler halinde deşifre ediliyor. Ülkeler arası casusluk çalışmaları eskiden beri olmaktaydı. Hiç bir zaman bu kadar kolay ve fiziksel sınırların ortadan kalktığı sanal bir ortamda olmamıştı.
Tüm kullanıcıların çok daha dikkatli olması gereken bir dünyada yaşıyoruz. Güvenli şehirler, güvenlikli sitelerde yaşayabilirsiniz. Her yerini kameralar ile donatabilir, silahlı insanlar tarafından korunabilirisiniz. Ancak bu önlemlerin hiçbiri dijital dünyada yapacağınız bir tık’tan sonra gelecek tehlikeleri önlemeye yetmiyor. Teknolojik gelişmeler hayatımızı her yönüyle dönüştürmeye devam ederken tehditleri ve kötülükleri de dönüştürüyor. Suç dünyasının dijital dönüşümü gerçekleşiyor.
Kamil Mehmet ÖZKAN
No Comments