Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Sizin Hayattaki Büyük Taşlarınız Neler? – [Hayatta Öncelikleri Belirlemek]

Sizin Hayattaki Büyük Taşlarınız Neler? - [Hayatta Öncelikleri Belirlemek] - hayat hikayesi

Hepimizin ortak şikayeti olan ve modern şehirli insanın en büyük alametifarikalarından olan, zamanın, yapılacak işlerimize, ulaşmamız gereken hedeflere, almamız gereken yeni teknoloji cihazlara veya tatile çıkmaya yetmemesi.

En kötüsü de yine hayattaki sevdiklerimize ve çoğu zamanda sadece cümle içinde sıfat olarak kalacak olan hayatın anlamı çocuklarımıza yetmeyecek kadar olması.

Daha önce çok kereler farklı kişilerden dinlediğim bir anektodu, Fahri Tugay’ın deneyimlerini paylaştığı “Her Zaman Bir Yol Vardır” kitabında ilk kez orjinal hali ile okuyunca 3 gündür beni bir düşünce sardı. “Hayattaki büyük taşlarım neler?” Sizlerle de paylaşmak isterim.

Bir gün Northwestern Üniversitesi, Kellog Business Scholl’da İş İdaresi Master dersinde profesör sınıfa girip karşısında duran dünyanın en seçilmiş öğrencilerine kısa süre baktıktan sonra, “Bugün zamanı verimli kullanmak konusunda birlikte bir çalışma yapacağız.” der.

Kürsüye yürüyüp, kürsünün altından kocaman bir kavanoz çıkarır. Sonrasında kürsünün altından yumruk büyüklüğünde taşları çıkarıp büyük bir dikkatle kavanozun içine yerleştirmeye başlar. Kavanozun daha başka taş almayacağına emin olduktan sonra öğrencilerine döner ve “Bu kavanoz doldu mu?” diye sorar.

Öğrenciler kavanozun başkaca taş almayacağından emin oldukları için hep bir ağızdan “Doldu” diye cevaplarlar.

Profesör, “Öyle mi?” cevabının ardından kürsünün altına eğilerek bir kova kırılmış küçük taş çıkartır. Bunları kavanozun içine yavaş yavaş döker. Sonra dikkatli şekilde sallayarak taşların yerleşmesini sağlar. Öğrencilerine döner ve bir kez daha “Bu kavanoz doldu mu?” diye sorar.

Bir öğrenci kısık sesle “Dolmadı herhalde” diye cevaplar.

“Doğru” der profesör ve gene kürsünün altına eğilerek bir kova kum alır ve tüm kum taneleri taşların arasına doluncaya kadar yavaş yavaş döker. Gene öğrencilerine döner ve “Bu kavanoz doldu mu?” diye sorar.

Tüm öğrenciler hep bir ağızdan “Hayır” diye bağırırlar.

“Güzel” der profesör ve kürsünün altına eğilerek bir sürahi su alır ve içi taşlarla dolu olan kavanoz ağzına kadar doluncaya dek suyu boşaltır.

Sonra öğrencilerine dönerek “Bu deneyin amacı neydi” diye sorar.

Uyanık bir öğrenci hemen “Zamanımız ne kadar dolu olursa olsun, daha ayırabileceğimiz zamanımız mutlaka vardır.” diye atlar ve soruyu cevaplar.

“Hayır!” der profesör. “Bu deneyin asıl anlatmak istediği eğer büyük taşları baştan yerleştirmezseniz küçükler girdikten sonra büyükleri kavanoza hiç bir zaman koyamayacağınız gerçeğidir.”

Öğrenciler şaşkınlık içinde birbirlerine bakarken profesör devam eder;

“Nedir hayatımızdaki büyük taşlar? Çocuklarımız, eşlerimiz, ailemiz, sevdiklerimiz, arkadaşlarımız, işimiz, eğitimimiz, hayallerimiz, sağlığımız, bir eser yaratmak, başkalarına faydalı olmak, onlara bir şey öğretmek! Büyük taşlarınız bunlardan birisi, belki birkaçı, belki hepsi. Bu akşam uyumadan önce iyice düşünün ve hayatınızdaki sizin büyük taşlarınız hangileridir. Karar verin.

Bilin ki, büyük taşlarınızı kavanoza yerleştirmezseniz hiçbir zaman bir daha koyamazsınız, o zaman da ne kendinize, ne de çalıştığınız kuruma, ne de ülkenize faydalı olurusunuz. Bu da iyi bir iş adamı, gerçekte de iyi bir adam olamayacağınızı gösterir.” der ve kendisini şaşkınlıkla izleyen öğrencileri sınıfta bırakarak çıkar gider.

Geçtiğimiz günlerde sevgili Selim Çavuş “Bir kitap, altını çizdiğimiz sadece 3 cümlenin hayatımıza adapte edilebilmesi için okunur bazen.” şeklinde bir tweet atmıştı. Gönülden katılmakla birlikte beni de 3 gündür yukarıda okuduğum hikaye, düşüncelerin içine dalmama sebep oldu. Şuan hayatımdaki büyük taşlar neler ve ben bunların hepsini kavanozun içine sığdırabiliyor muyum?

Sizin Hayattaki Büyük Taşlarınız Neler? - [Hayatta Öncelikleri Belirlemek] Hayatımızdaki öncelikler neler

Öyle ya da böyle bir hayat yaşadıktan sonra öleceğiz ve öncesinde sevdiklerimizi kaybedeceğiz. Bizi sevenleri arkada bırakacağız. Ve inanın bu dünyadan çekip gittiğinizde ne bitmeyen yapılacaklar listesinin, ne bitiremediğiniz alınacaklar listesinin ne de birgün gerçekleştirmeyi hayal ettiğini ama hep daha iyi bir gelecek hazırlamak bahanesi ile hep terk ettiğiniz sevdikleriniz bir anlam ifade edecek.

Peki ya sizin hayatınızdaki en büyük taşlar neler?

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

2 Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.