Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

24 Adımda Başarılı Startup [Kitap]

Girişimcilik son 10 yılın en çok kullanılan terimlerinden biri. Özellikle bollaşan kaynaklar ve artan talep ile birlikte iş dünyasında pek çok sektörde dijital yıkım yaşanıyor olması, girişimciliği popüler mesleklerden biri haline getirdi. Bu konu üzerine çok yazılıp çizildi. Peki nasıl başarılı startup kurulur ve yönetilir. Ancak çok azı yılladır MIT’de öğrencilerine başarılı girişim için atılması gereken adımları öğreten Bill Aulet’in son kitabı Disciplined Entrepreneurship kadar faydalı bilgiler içeriyordur.

MIT mezunlarının girişimlerinin değeri trilyonlarca doları bulurken Stanford’dan sonra bu alanda ikinciliği göğüslüyor. Bu ekosistemi başarılı kılan 24 adım Türk Hava Yolları Yayınları olarak Türkçe’ye kazandırdığımız “Başarılı Startup için 24 Adım, Disciplined Entrepreneurship” kitabında yer alıyor. Kitabı okuduğumda ilk düşüncem keşke yıllar önce böyle bir kaynağım ve yol haritam olsaydı oldu. Hayatının bir döneminde bir girişimde bulunmuş ve başarısız olmuş veya istediği noktaya ulaşamamış herkes eminim bu tepkiyi verecektir. Kitabı tüm seçkin kitapçılardan alabileceğiniz gibi Sky Library uygulamasından ve web sitesinden ücretsiz olarak okuyabilirsiniz.

Kitapta genel olarak 6 başlıkta 24 adımda başarılı bir girişim için atılması gereken adımlar bir yol haritası olarak sunuluyor. Gerçek hayattan örnekler ile daha keyifli hale gelen bu check list ile başarılı olmamanız için neredeyse bütün sebepleri ortadan kaldıracaksınız.

Genelde girişimlerde en son düşünülen sorular ilk başta sorarak asıl amaç ve hedefinize ulaşmanız kolaylaşacak. Başarılı startup için “Müşterimiz kim?”, “Müşterimiz için ne yapabilirsiniz?”, “Müşterimiz ürünümüzü nasıl alır?”, “Ürününüz ile nasıl para kazanabilirsiniz?”, “Ürününüzü nasıl tasarlayacak ve üreteceksiniz?”, “İşinizi nasıl ölçeklendireceksiniz?” ana başlıkları ile bol sorgulamalı ve asıl yapılması gereken olduğu gibi ürün ve müşteri üzerine çok düşünmeli bir yolculuk sizi bekliyor. Pek çoğumuzun tecrübe ettiği gibi arkadaşlarımızın talep ettiği veya hayalimizdeki ideal müşterilerin satın alacağı bir hizmeti altyapısız kurgulamak ile başarılı bir girişim maalesef mümkün değil. Ürün ne? Müşteri Kim? Neden bizden alsın? Biz ne yapabiliriz? Gibi basit ama genelde atlanılan sorulara cevap ararken aslında kendinizi ve ürününüzü de yakından tanıyacaksınız.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.