Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Dijital Dönüşüm Yolunda Odaktan Sapmamak

“Facebook kullanıcı sayısı 1,5 Milyar’ı geçti.”
“Whatsupp hala 40 çalışan ile 1 Milyar kullanıcıya koşuyor.”
“Twitter’da yine tweet rekoru kırıldı.”
“Uber yine değerleme rekorlarını kıracak.”
“Apple 10 ay sonra çıkaracağı telefonunda yine çok işlevsel olmayan ama ses getirecek bir yenilik açıklayacak.”

Dünya gündemi çok yoğun. Teknoloji haberler bölümü bundan çok daha yoğun. Eğer günlük hayatta popüler uygulamalardan gündemi takip etmeye çalışıyorsanız bir süre sonra her gün yukarıdaki haberlerin ve firmaların farklı bir versiyonunu görüyorsunuzdur. Özellikle sizi tanıdığını ve sizin ilgi alanlarınıza göre haber vermeyi amaç edinmiş programlar bunlar. Bir süre sonra sıkılmaya başlamanız normal. Bu haberleri okumanın zararlı bir yönü yok. Ancak sadece rakamlara ve popüler firmalara odaklanan tık merkezli içerik sağlayıcıları Chris Anderson’un Uzun Kuyruk teorisini oldukça kısalttılar. Belli bir içerik ekosistemine takılıp kalıyor ve popüler olanı devamlı olarak servis ediyorlar. Diğer taraftan dünyadaki ekonominin büyük bölümü teknoloji ile hiç ilgisi olmayan sektörler tarafından yürütülüyor. Aslında hiç ilgisi yok demeyelim, dijital dönüşüm bu sektörleri ve iş yapış biçimlerini de değiştirmeye/dönüştürmeye başladı ve bu firmaların dönüşüm sürecinde kılavuzluk edecek yol göstericilere ihtiyacı var.

maxresdefault

Günlük hayatta ekonomik değerler ve üretimin %90’ı teknoloji üretimi ve iletişim ile hiç ilgisi olmayan alanlarda yapılıyor. Aynı anda bir kıtada çiftçiler buğday hasadı yaparken diğer tarafta başka kıtada yer alan firmalar bu buğdaydan üretilen makarnayı dünyanın farklı pazarlarında satmaya çalışıyor. Çölde petrol kuyularında petrol çıkmaya devam ederken diğer taraftan petro kimya molekülleri ile yeni nesil nano teknoloji kumaşları üzerinde araştırmalarına devam eden öğrenciler akıllı kumaşları daha da akıllandırma peşinde. Yapılan tüm ekonomik faaliyetler teknoloji devriminden etkileniyor. kimi sektör dijital dönüşümü çok hızla tamamlarken kimi sektörler ise bu dönüşüm ile yeni tanışmaya başladı. İşte bu noktada dijital dönüşümü sadece bir kaç popüler sosyal medya platformu ve buradaki istatistikler seviyesine indirgememek gerekiyor.

dijital dönüşüm yolunda odak kaymetmemek - dijital karmaşa - kamil mehmet özkan

Uber gibi bir şirketi önemli yapan hissedarlarının ne kadar zengin olma ihtimali veya borsaya açılmadan önce piyasa değerinin ne kadar daha şişirileceği değil silikon vadisindeki bir bir teknoloji şirketinin Asya’da teknolojinin çok da yaygın olmadığı bir bölgedeki oldukça yerel bir iş olan taksiciliği nasıl dönüştüreceği. Keza Airbnb’de böyle. Herkes Alibaba‘nın Singles Day’de bir gündeki rekor satışını konuşurken arka tarafta bu siparişleri organize edecek ve adreslerine ulaştıracak posta ve lojistik sektörü de en az platform kadar önemli oluyor. İşte bu noktada ekranın arka tarafını da görüp hayal edebilen ve çözümler sunan iş gücü ordularına ihtiyaç var.

Son kullanıcının bulunduğu iletişim platformları elbette pazarlama, markalama ve iletişim için çok önemli ancak vaat ettiğiniz hizmet ve ürünü tüketiciye ulaştırmada daha gelişim ve dönüşüm sürecinizi tamamlamadığınız zaman yaptığınız iletişim geri tepebiliyor. Çok yatırım yapıp oluşturduğunuz içerik eğer gerçek dünyanızı yansıtmıyorsa işte o zaman bu platformlar sizin kabusunuz da olabilir.

Leading_Digital_Donusum_icin_Teknolojiyi_kullanmak_dijital dönüşüm kamil mehmet özkan
Dijital Usta kavramı Didier Bonnet, George Westerman ve Andrew McAfee’nin birlikte kaleme aldıkları Leading Digital kitabında detaylıca işleniyor. (Kitap Sky Library‘den ücretsiz olarak okunabilir.)  Dijital usta olmak için teknoloji ve iletişim sektöründe olmanız gerekmiyor. Kimyasal boya satan bir firma da olabilirsiniz, milyonları taşıyan bir havayolu da. Önemli olan iş yapış biçimlerinden teknoloji devrimi ile hayatımıza giren yenilikleri benimseyen, operasyonlarını ve organizasyonlarını buna göre kurgulayan şirketlerin üretim, dağıtım, tutundurma, müşteri ilişkileri, insan kaynakları operasyonlarında dijital devrimin avantajlarından faydalanabiliyor olmak. Önemli olan büyük dönüşüm yolunda odak noktasını kaybetmemek.

Bazı sektörler çok hızlı şekilde dönüşüme uğrarken diğerleri bu dönüşümü daha yavaş tamamlıyor olabilir. Ancak bilinen gerçek şu ki her sektörde mutlaka dijital ustalığa ulaşmış şirketler yer almaya başladı. Rakamlar göz önüne alındığında dijital ustalığa ulaşmış şirketler ortalamadan %26 daha fazla kazanç elde ediyor. Peki sizin şirketiniz de durum ne?

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.