Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Markaların Dönüşümü

Marka kavramı bir dönem sadece kreatif reklam ajanslarının oluşturduğu logo, slogan, reklam filmi, ürün ambalajından ibaret olarak kabul edilirken günümüzde dijital iletişim, ticaret ve üretim sistemlerinin dönüşmesi ile birlikte pazarlama ile birlikte çok sofistike ve yönetilmesi zor hale gelmiştir.

Fiziksel olarak olmasa da dijital dünyada sınırlar kalktığı için bugün marka vaadinin sadece mevcut pazarlar ve hedef kitle için değil, global pazarda yer alan hedef kitleye göre konumlandırılması gerekmektedir. Sosyal medya araçları başta olmak üzere tüm dijital iletişim kanallarından markayı takip eden veya etkileşimde bulunan kullanıcılara ürün ve hizmetler ile ilgili ilginç hikayeler anlatmaya devam ederken diğer yandan dijital mecraların tamamında marka hakkında yapılan tüm konuşmaları dinlenmesi, gerektiğinde markanın konuşmalara dahil olması, ürün ve hizmetlerin bu konuşmalardan alınacak geri dönüşlerle geliştirilmesi gerekmektedir.

Marka Yöneticilerinin Dönüşümü

Eskiden marka yöneticilerinin görevi iletişim materyallerinde kullanılan imaj ve metinlerin görsel kimliğe uygunluğunu kontrol etmekken günümüzde pazarlama faaliyetlerinin bir uzantısı olarak marka yöneticilerinin görevi de ürünün tasarlanmasından satış sonrası müşteri geri dönüşlerine kadar dahil olmayı gerektirmekte. Hatta bir adım ileri gidersek müşteri olmayan kesimin ihtiyaçlarını da dinlenerek onlara yönelik ürün geliştirmek, hedef kitle arasına onları da dahil etmek gerekmektedir.

Marka yöneticilerinin kreatif ve iletişim yeteneklerinin yanısıra verileri anlamlandırma konusunda da deneyim kazanması gerekmektedir. Büyük veri çağı ile birlikte her deneyim noktasında ürün ve hizmetleri geliştirmeye yönelik veri toplama sistemlerinin kurulması ve gelen verilerin pazarlama, ürün geliştirme ve satışı arttırmasına yönelik anlamlandırılması noktasında bilgi ve deneyim sahibi olması gerekmektedir.

Yapay Zeka, 3B Yazıcılar ve Marka

Marka kavramı yapay zekalar ve evlerin içine giren 3 boyutlu üretim tesisi diyebileceğimiz yazıcılar ile dönüşmeye ve değişmeye devam etmektedir. Markanın bilinirliğini arttırmak ve satışlara yansımasını sağlamak için daha çok günlük hayatın içine akıllı asistan olarak giren yapay zekalara da markayı tanıtmak yakın dönemde en önemli noktalardan biri olacak. Dijital dönüşüm ile birlikte hedef kitleye yapay zekaları da eklemek gerekmekecektir.

Diğer yandan 3 boyutlu yazıcılar ile birlikte üretim dengeleri değişecek. Markaların bu noktada tüketicilerle gereksiz telif çatışmalarına girmek yerine ürünlerini daha da zenginleştirecek ve tüketiciler ile iletişimi devam ettirecek modeller üzerine çalışması gerekmektedir. Ürünün tasarımını gizli kasalarda saklamak yerine onu tükecilerle paylaşarak daha da geliştirebilirler.

Dijital Dönüşüm ve Markalar

Dijital dönüşüm ile birlikte sadece iletişim alanında değil, aynı zamanda üretim, satış ve tüketim tarafında da köklü değişiklikler olmaya devam etmektedir. Marka kavramı da tüm bu dönüşümle birlikte değişmeye devam etmektedir. Marka yönetimi ile ilgili kadroların tüm bu dijital dönüşümü anlayan, dönüşümün getirdiği fırsatları yakalayabilecek niteliklerde olması gerekmektedir.

(Bu yazıyı E-Ticaret Türkiye Dergisi için kaleme almıştım. E-Ticaret ile ilgili sektörel haberleri web sitesinden takip edebilirsiniz.)

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.