Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

İletişim ve Pazarlama Alanında Yeni Meslekler ve Kariyer Fırsatları

Üniversite yıllarında bir yandan işletme bölümünde öğrendiğimiz konuları kavramaya çalışırken diğer yandan internet ve bilgisayar ile ilgili konular ve gelişimi üzerine kafa patlatıyordum. İşletme bölümünde muhasebe, finans ve ik çok sıkıcı, pazarlama ise çok eğlenceliydi. Diğer taraftan yazılım bilmediğim için bilgisayarların ve internetin genel anlamda son kullanıcı ile ilişkisi üzerine okuyup öğrenme çabası da vardı. İlk yıllarda günün birinde dijital pazarlama ve yeni medya kanalları çıkacak ve bu alanda çalışacağım hiç aklıma gelmezdi. Şu an mesleğim mi ne? Ben de açıklamakta zorlanıyorum. Aslında tanımı ve görev kapsamı sürekli olarak değişiyor. Pek çok disiplinden besleniyorum. Kısaca son dönemde dijitalin iş dünyasını dönüştürmesi üzerine kafa yoruyor bu konu ile ilgili işletmelere yol göstermeye çalışıyorum denilebilir.

Bugün üniversiteye başlayan bir öğrenci mezun olduğunda muhtemelen bugün hayal ettiğinden çok farklı bir meslek ile hayatına devam edecek. Hayatına devam ederken de yaptığı meslek dönüşüme uğrayacak veya yok olacak. İşte bu dönüşüm sürecinde ya farklı alanlara yönelip sürekli kendini geliştirecek ya da ileride öngörülen evrensel maaş alarak hayatını geçindiren yüzmilyonlarca işsiz ordusundan bir birey olacak. Kısaca önümüzdeki yıllarda da öğrenme, gelişim ve günceli yakalama çabası hiç bitmeyecek. Bu yeni bir durum değil tabi.

Peki iletişim ve pazarlama alanında hem marka yönetimi tarafında hem de ajanslar tarafında mevcut çalışanlar ve çalışmayı düşünen adaylar için önümüzdeki yıllarda hangi meslek dalları popüler olacak? Bu alanda yazılmış çok dolu ve boş makale var. Ben de geleceğimi planlayabilmek için olabildiğince bu konuya kafa yoruyorum. Biraz da kendi çalışma alanıma yakın olduğu için olsa gerek bu konu ile ilgili Matt Kampo’nun hazırladığı ve Adweek’te yayınlanan bir makaleyi geçtiğimiz aylarda çok beğenmiş ve paylaşmıştım. Tarihe not düşmek ve belki birilerine ilham olur düşüncesi ile bir yazıda burada da detaylı incelemek istedim.

Bundan sonra da her perşembe sabahı bu blog’da dijital dönüşüm, pazarlama, iletişim ve güncel konular hakkında yazılarımı yayınlayacağım. Takipte kalın. Reklamlar bitti 🙂

Makalede pazarlama ve iletişim alanları başta olmak üzere (Dijital Dönüşüm dediğimiz kavram ile pek çok disiplin birbirine yaklaşıyor ve içine geçiyor. Kesin sınırlar koymak çok zor ve anlamsız) günümüzde çok aşina olmadığımız bazı pozisyonların öne çıkacağından bahsediyor. Hem ajans ve hizmet üreten tarafta hem de marka yönetimi tarafında ihtiyaç duyulacak pozisyonlar ve hangi yetkinliklere ihtiyaç duyulduğuna Matt Kampo’nun da makalesi ışında bakalım;

Chief Experience Officer

Üst Düzey Yönetici, Marka Tarafı

Gelecek Var Mı?

IDC’nin yaptığı bir araştırmaya göre günümüzün hava CDO’larının (Chief Digital Officer) %402ı CXO’lara rapor verecek.

Kazanılması Gereken Yetkinlikler: Üst düzey yöneticilik becerilerinin yanı sıra hem bilgisayar bilimlerinde bilgi beceri sahibi olması, hem de kreatif ve tasarım temelli düşünme yeteneklerine sahip olmalı.

Ürünlerin ve kalite seviyelerinin her geçen gün birbirine yaklaşmaya başlaması markaları müşterilerine satış öncesi, esnası ve sonrasında farklı deneyimler sunmaya itiyor. Önümüzdeki yıllarda teknoloji ve pazarlamanın daha çok içine geçmesi ile birlikte müşteri deneyimini çok daha önemli kılacak.

Müşteri temas noktalarının yönetilmesi, her bir temas noktası için deneyimlerin tasarlanması ve bunu üst kademe koltukların biri denetiminde yapılması önemli. Aslında günümüzde de başarıl markalar incelendiğinde hali hazırda müşteri deneyimi konusunda başarılı firmalar olduğunu görmekteyiz.

VR Editörü

İçerik Üretimi

Gelecek Var Mı?

1400 iş ilanı şimdiden Linkedin’de listelenmiş durumda

Kazanılması Gereken Yetkinlikler: Proje yönetimi, programlama ve ileri düzey video işleme edinilmesi gereken yetkinliklerden. Günümüzde Adobe Creative Cloud ve Unity3D programlarına hakim olmak gerekiyor.

Uzun süredir gündemimizde olan VR ve 360 videolar nihayet kullandığımız cihazların işlemci güçleri yeterli düzeye eriştiği için son kullanıcı tarafında da tüketimi hızla yaygınlaşıyor. VR videoların üretimide önümüzdeki dönemlerde hem markaların bireylerinde hem de ajansların fikir sunumlarında olmazsa olmaz içerik türlerinden biri olacak. Marka için faydası tartışılmakla birlikte yeniye olan ilgi ve ihtiyaç bu alanın hızla gelişmesini sağlayacak.

Bot Geliştiricisi

Yazılım & Ürün Geliştirme

Gelecek Var Mı?

Gartner’ın raporuna göre 2019 yılında kullanıcıların akıllı telefon ile etkileşimlerinin %20’si botlar ve sanal asistanlar vasıtası ile olacak.

Kazanılması Gereken Yetkinlikler: Bilgisayar bilimlerinden diplomanın yanısıra dil bilimi, interaktif dil sanatı, programlama, tasarım, doğal dil işleme (NLP) ve etik konularında bilgi ve yetenek sahibi olmak gerekiyor.

Botlar, yapay zeka ve sanal asistanlar son dönemin popüler konularından. Günlük hayatta finansal servislerden, sağlık hizmetlerine pek çok alanda kullanılan bot teknoloji önümüzdeki yıllarda da gündemde kalmaya devam edecek.

Yeni çağın en büyük gerekliliklerinden multi disiplinel yetenek sahibi olma gerekliliğine en güzel örneklerden bot geliştiricisi olmak için sadece bilgisayar bilimlerine veya sadece dil bilimine sahip olmak yeterli olmuyor. Sadece eğitim aldığımız alanda değil pek çok alanda kendimizi geliştirmek artık lüks değil gereklilik diyebiliriz.

IOT Pazarlama Stratejisti

Pazarlama

Gelecek Var Mı?

Şimdiden iş ilanı sitelerinden 8000’den fazla ilan açılmış durumda.

Kazanılması Gereken Yetkinlikler: Nesnelerin interneti en hızlı büyüyen teknolojik segmentlerden biri. Kabaca tüm cihaz, araç ve gereçlerin yavaş yavaş bağlı ve akıllı hale gelmeye başlamasını temsil ediyor. Tahminlere göre 9 milyar kadar akıllı cihaz bir şekilde ağa bağlı durumda. Çok yakın gelecekte bu rakamın 50 Milyara çıkacağı tahmin ediliyor.

Peki bu cihazlar pazarlama aracı olarak kullanılabilir mi? Elbette. En basitinden Amazon’un sattığı Dash butonları evinizin farklı noktalarından Amazon’a satış kapısı sunuyor TV’nizin akıllanıp aydınlatma ve ses sistemi ile konuşması ile pazarlama kurgusu oluşturulabilir. Veya mağazalara konulan sensörler ve sağladıkları verilerin anlamlandırılması ile yepyeni pazarlama kanalları sunulabilmektedir. Kısaca yakın dönemde nesnelerin interneti üzerine pazarlama stratejileri kurmak için özel uzmanlar istihdam edeceğiz.

Omni Channel Perakende Stratejisti

Perakende

Gelecek Var Mı?

E-ticaret satışları (B2C diyelim) 2020 yılı itibari ile 500 Milyar$’ı aşacağı öngörülüyor. (Forrester Research)

Kazanılması Gereken Yetkinlikler: Psikoloji, Nörobilim alanında bilgi sahibi olmanın yanısıra data analizi, pazarlama stratejisi, proje yönetimi, kullanıcı deneyimi tasarımı gibi yeteneklerin de geliştirilmesi gerekiyor.

E-ticaret’in yaygınlaşması ile birlikte fiziksel mağazaların tamamen yok olacağı konuşuldu uzun yıllar. Ama geldiğimiz noktada mağazalar kısmen sayı olarak optimize edilse de online+fiziksel mağaza alışveriş deneyimi üzerine hibrit bir deneyime dönüştü alışveriş süreçleri. En son Zara online alışveriş yapan müşterileri için self servis teslim noktalarını koyacaklarını açıkladı mağazalarına. Çok kanallı satış artık perakendecilerin gündemine girdi. Yaygınlaşmaya da devam ediyor.

Voice Skills Developer

Yazılım & Ürün Geliştirme

Gelecek Var Mı?

Amazon Alexa 15.000 yeteceğe kavuştu bile.

Kazanılması Gereken Yetkinlikler: Bilgisayar veya dil bilimi alanında giriş seviyesi bir diplomaya ek olarak Javascript, Python dillerine hakim olmak ve Amazon Alexa, Google Assistant ve Microsoft Cortana’ya proje yükleyebilmeleri gerekiyor.

Aynı bot geliştiricisi gibi sesli asistanların da kullanımı artıyor. Sesli asistanlar sadece nette buldukları bilgileri getirmenin yanı sıra IOT cihazlar sayesinde artık evimizi, ofisimizi ve aracımızı kontrol edebilir hale geldiler. Tüm bu yetenekleri kazandırmak için bu alanda uzmanlaşmış geliştiricilere ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bir kilit üreticisi veya küçük ev aletleri üreticisi artık ürettiği ürünün akıllı ev sistemleri ile de konuşabildiğinden emin olmak zorunda. Aksi takdirde yok olmaya mahkum olacak.

Hologram Görsel Tasarımcısı

Perakende

Gelecek Var Mı?

Augmented Reality’nin 2020 yılında 100 Milyar$’sık bir endüstri olacağı öngörülüyor.

Kazanılması Gereken Yetkinlikler: Bilgisayar bilimlerinden mezun olan öğrencilerin 3 boyutlu tasarım yeteneklerini de geliştirmesi başlangıç için yeterli. Sonraki boyut ise bu teknolojinin nasıl satış ve pazarlama aracı olarak kurgulanacağı. Hologram’lar başlarda eğlence amaçlı kullanılırken günümüzde fiziksel mağazalarda destekten satış’a pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Facebook, Google, Microsoft mahşerin 3 atlısı olarak VR ve AR alanında önemli adımlar atıyorlar. Apple’ın son modellerinden AR’ı destekliyor olması ve IKEA ile işbirliğine gitmesi de uzun süredir konuştuğumuz ama bir türlü yaygınlaşamayan AR ve VR’ın. Perakende alanında kullanılması için gerekli olan yaygınlaşma bariyerini kısa zamanda aşacağımızı gösteriyor. Kullanımı artan bir teknoloji için üretim tarafında acil neferlere ihtiyaç duyulmaya başlandı.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.