Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Yolda Gelişmek, Mobil Eğitim Önerileri

Dün okuduğumuz haber bugün eskidi. Geçen yıl aldığınız derste öğrendiğiniz bilgiler bugün güncelliğini yitirdi. Facebook bilinenin aksine sadece sosyal medya platformu değil. Google da sadece arama motoru… “Değişmeyen tek şey değişimdir.” Bunu hepimiz kabul ediyoruz. Ama insanoğlu hiçbir zaman trendlerin, gündemlerin, sistemlerin, ekosistemlerin bu kadar hızlı değiştiği, bilginin güncelliğini bu kadar kısa sürede yitirdiği bir dönemde yaşamadı. En azından yazılı tarihe baktığımızda durum böyle.

İş dünyasında baktığımızda yıllar önce okulda öğrendiğiniz bilgilerin büyük kısmı güncelliğini yitirmiş olmalı. Bu yıl üniversiteden mezun olacak arkadaşlar açıp ilk yıl okudukları kitaplara tekrar baksınlar. Yazılan bilgiler güncelliğini çok büyük ihtimal yitirdi. Daha mezun olamadan geri kaldılar.

İşletmeye başladığım ilk yıl bir bilgisayar ve yazılım kursunun tanıtım için yapılan workshop’a katılmıştım. O gün aklıma kazınan ve bugüne kadar öğrendiğim en önemli bilgiler arasına girebilecek şeyi oradan bir hoca söylemişti. “Biz burada bilgisayarların güncel sistemlerinden daha çok öğrencilere temelde sistemlerin nasıl çalıştığını ve bilgiye nasıl ulaşabileceklerini öğretiyoruz. Bilgisayar yazılımları hergün değişiyor. Eğer bilgiye erişme yolunu, öğrenmeyi öğrenme tekniklerini bilirseniz tüm sistemlerde çalışabilirsiniz. Yeni bir yazılımın tüm özellikleri ile ilgili bilgiyi F2 tuşuna bakarak zaten kendiniz de bulabilirsiniz. Önemli olan öğrenmeyi öğrenmek.” demişti. Önemli olan öğrenmeyi öğrenmek. Ama nasıl?

Kendimize yatırım yapmak için, hobilerimizle uğraşmak için, yeni bir şeyler öğrenmek için zamanımız yok. Hepimiz çok yoğunuz. Diğer yandan yapılan araştırmalara baktığımızda hergün ortalama 16 dakikada bir cep telefonlarımıza bakıyoruz. Zamanımızın büyük kısmını ekranlarımızın başında geçiriyoruz. Yine yapılan araştırmalar bize diyor ki aya çıkan roket sistemlerinden daha gelişmiş işlem kapasitesine sahip akıllı cep telefonlarımızda sadece sosyal medyada dolaşarak veya ağdan kopuk olduğumuz ölü (!) zamanlarımızda basit kurgulu oyunlar oynayarak geçiriyoruz. Sahip olduğumuz bilginin her geçen gün eskidiği, yaptığımız işin tanım ve kapsamının değiştiği veya ortadan kalktığı bir dönemdeyiz. O zaman yatarken bile 2 metreden fazla uzağımızda bulunduramadığımız ve devamlı olarak bakmak, kurcalamak, oynamak zorunda hissettiğimiz telefonlar ile bir şeyler öğrensek fena mı olur?

Geçtiğimiz günlerde iletişim ve pazarlama alanında yeni meslekler ve kariyer fırsatları hakkında bir yazı yayınlamıştım. Üniversitelerde verilen pazarlama ve iletişim derslerinin güncelliği çoğu kez sorgulanırken yıllar önce mezun olup sektörde yönetici konumunda yer alan kişiler için de kendilerini güncelleyebilecekleri kaynakları sürekli takip etmeleri gerekiyor. Madem yepyeni meslekler doğuyor, mevcut meslekler dönüşüyor, gerekli olan yetkinlikler değişiyor. Trafikte hergün bolca vakit harcadığımız İstanbul ve diğer büyük metropollerde mobil cihazlarımızla geleceğe hazırlanabiliriz. Bilgimizi güncelleyip ve taze tutup, dijital dönüşümde öncü adımları biz atabiliriz.

Ben hergün en az 2,5- 3 saatimi İstanbul’un farklı bölgelerine erişmek için trafikte harcayan biri olarak kullanıp fayda gördüğüm programları sizlerle de paylaşmak istedim.

Dijital Pazarlama’ya Giriş: Google Primer

Google, en büyük dijital reklam platformlarından biri olarak dijital pazarlamanın temellerini öğretmek üzere mobilde kullanımı çok kolay bir program hazırlamış. Birincil amacı kendi platformunda yer alan reklam modellerinin nasıl çalıştığını öğretmek olsa da vaka analizleri üzerinden dijital pazarlamanın temellerini de çok iyi şekilde öğrenebileceğiniz bir giriş uygulaması yapmış.

Meslek Edinmek İçin Google Dijital Atölye

Google Türkiye’de ÇSGB, İş-kur ve TOBB işbirliği ile online bir dijital atölye açmış durumda. Burada erişebileceğiniz sisteme giriş yapıp tüm dersleri tamamladığınızda İş-Kur onaylı meslek uzmanı sertifikasına da hak kazanıyorsunuz. Yine tüm örnekler ve sınavlar tamamen gerçek hayatta karşılaşabileceğiniz vakalar üzerinden kurgulanmış. Keşke zamanında okuduğumuz pazarlama ders kitapları da böyle olsaydı.

Apple’ın Ücretsiz Üniversitesi, iTunes U

Apple cihazlarını kullananlara yönelik sunulan iTunes U‘nun ders kütüphanesinden dünyanın önde gelen saygın üniversitelerinin güncel müfredatlarından, TED konferansları ile hazırlanmış tematik müfredatlara kadar hemen her konuda ders yer alıyor. Derse abone olduğunuzda video, ders notları ve ek kaynakları tarayarak müfredatı tamamlayabiliyorsunuz. Tamamı ücretsiz.

Coursera ile yurtdışında üniversite okuyun

Coursera‘da hem web hem de mobil tabanlı olarak dünyanın en iyi eğitim içerik sağlayıcılarından biri olsa gerek. Eş zamanlı olarak yurtdışındaki yüzlerce üniversiteden dersleri takip edebilir, gerçek öğrenciler ve hocalar ile sanal sınıflarda konuları tartışabilir ve bitirdiğiniz derslerle ilgili saygın üniversitelerden onaylı sertifikalara sahip olabilirsiniz. Basılı sertifika ne işe yarar bilmem ama en iyi üniversitelerin hocalarına öğrenci olup en güncel bilgiye herkesten önce erişmek paha biçilemez olsa gerek.

Linkedin Learning: Sadece Bağlantılarınıza Mesaj Vermeyin, Kendinizi de Geliştirin

Linkedin’in akıllı bir yatırımla bünyesine kattığı Lynda.com’da hemen her alanda kendinizi geliştirmeye yönelik içeriklere erişebilirsiniz. Diğerlerinin aksine ücretli bir seçenek olan eski adıyla Lynda.com içeriğine göz atarsanız bir iki bardak kahve fiyatına hem mesleki hem de kişisel beceriler konusunda dünyanın bilgisini size sunmak için hazırlanmış bir hazine olduğunu göreceksiniz.

Bu uygulama ve web siteleri sadece birer örnek. Open Course, Think With Google, Khan Academy, Udemy gibi pek çok öne çıkan örnek sayılabilir. İlgi alanınız ve yaptığımız meslek ile ilgili güncel bilgilere ulaşabileceğiniz onlarca platform mevcut. Cebimizde taşıdığımız cihazlarla dönüşen ve değişen dünyamızda hem mesleki hem de bilgi birimi anlamında güncel kalabiliriz. Yoksa siz hala şeker kırarak mı çok değerli vaktinizi harcıyorsunuz.

Kamil Mehmet ÖZKAN

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.