Yeni medya, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, pazarlama, psikoloji üzerine bolca okuyup faydalı olduğunu düşündüğüm kaynakları ve düşüncelerimi burada paylaşıyorum.

Özellikle teknolojinin insanların ve toplumların yaşam, düşünce ve iş yapış biçimi üzerindeki etkisini incelemek ilgi alanım.

1986 Bursa doğumluyum. Bursa Anadolu Lisesi, İstanbul ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümünü tamamladım. 2012 yılında yayınladığım tezin içindeki pek çok önerme çoktan hayata geçti.

2006 yılında ilk stajım ile birlikte başladığım iş hayatında 9 farklı sektörde masanın farklı tarafındaki yer alarak tecrübe edindim. Diğer yandan bir girişimci olarak da çok fazla başarısızlık hikayesi yaşamanın haklı gururunu yaşıyorum. Şuan 16 farklı sektörde faaliyet gösteren firmalara pazarlama ve dijital dönüşüm stratejileri danışmanlığı hizmeti veriyorum. Eğer size faydalı olabileceğimi düşünürseniz lütfen iletişime geçin.

Corona Günlükleri – 74. Gün – Kaç Para?

“İnsanlık tarihinde böyle salgın yaşanmadı”
“Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”
“Yeni normal, eskisi gibi olmayacak.”
“Geleneksel tüm iş kolları batacak.”
“…”

Her güne yepyeni önermeler ile başlıyoruz. Çok keyifli canlı yayın kayıtları izliyorum. YouTube’u hiç olmadığı kadar sevmeye başladım denilebilir. 74. Gün geride kalıyor. Yukarıdaki önermelerin bazıları kısmen doğru, bazıları değil. Ama önemli değil. Alışageldiğimiz düzen bir süredir değişiyordu. Covid-19 Pandemisi bunun sadece katalizörü oldu.

Ezberin bozulduğu günlerden geçiyoruz. Ezberin bozulması düzenin değişmesi, değerlerin yıkılması, geleneklerin değişmesi, değer yargılarının dönüşmesi gibi pek çok etkisi var. Bu sürece çok farklı isimler konulacak. Tıpkı dijital dönüşüm denmeden önce dijital yakınsama kavramı kullanılıyordu zirvelerin adı olarak.

İnsanlık bugünleri de geride bırakacak. Tıpkı her 4 kişiden birinin öldüğü salgınları atlattığı gibi. Yine yaşamaya devam edeceğiz. Hayat devam edecek. Sosyalleşme ihtiyacımız bitmeyecek. Ticaret durmayacak. Tüketme ihtiyacımız maalesef azalmayacak. Sadece yöntemler ve metodlar değişecek. Mahalledeki bakkaldan değil de aynı mahalledeki kuryeleri olan depodan sipariş vereceğiz. Mağazaya gidemezsek AR gözlüklerle evde kıyafetleri deneyeceğiz. Ürettiğimizden fazla tüketmeye devam edeceğiz. Fiziksel sosyal mesafeyi koymadan çok öncesinde kopmuştuk birbirimizden aslında. Sadece bedenlerimiz aynı odada toplantı yaparken ruhlarımız elimizdeki telefonların götürdüğü dünyalardaydı. Şimdi bedenlerimize de mesafe koyma zamanı sadece.

Pandemi sebebiyle eve kapanalı 74 gün oldu. Bugünlerde yeniden normalleşme konuşuluyor heryerde. Peki neden? Neden eve kapanmıştık? Sebebi neydi? Bizi eve kapatan virüs yok mu oldu? Yoksa artık sizinle uğraşmaktan vazgeçtim diye tweet mi attı. Yoksa sıkıldık mı? Artık eskisi kadar önemli değil mi sağlığımız? Ya her akşam 20:00’de alkışladığımız sağlık çalışanları artık evine rahat rahat dönmeye mi başladı? Bu soruların cevabı bende yok. Ararken bir makaleye denk geliyorum. “How Much Is a Human Life Actually Worth?”, bir insan hayatı aslında ne kadar eder? Kaç para?

Sağlıklı günler…

Kamil Mehmet Özkan

Kamil Mehmet ÖZKAN

◾️Digital Coach™️, New Media, Advisor, Speaker, Writer, Digital, Mobile, New World, New Customer, Istanbul, Gourmet Foods, Travel, Blogging

No Comments

Post a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.